uživatel
heslo
»
Registrace autora
»
Zapomněli jste heslo?
»
Novinky
»
Právě vyšlo
»
TOP 20 díla
»
Články
»
Literární almanach
»
MTP 2009
»
Próza
»
Poezie
»
Výstřely do tmy
»
Příručka publikování
»
TOP 20 autoři
»
Vyhledávání
»
Workshopy
»
Fórum
»
SASPI Chat!
(1)
»
FAQ
»
Knihovna autorů SASPI
»
Redaktoři on-line
»
Technická podpora
»
SASPI team
»
Odkazy
»
Spolupráce
»
Knihkupectví
"Přítel všech - přítel nikoho."
Aristoteles
počet přístupů:
2141721
:: Na SASPI.cz je právě
29007
příspěvků,
4550
autorů a
303541
komentářů ::
on-line:
2
::
:: Čtení diskuze ::
Fantasy, sci-fi a co dál?
Repulsion
Čt 26.10.2006 21:59
Jak už jsem v jednom svém příspěvku zmínil, dost mě na tomto serveru potěšilo, že se zde lidé hodně věnují próze. Vzápětí mě ovšem zklamalo, že tou prózou je převážně žánr fantasy či sci-fi. Ne, že bych proti těmto žánrům konkrétně něco měl - to nikoliv - četl jsem to i to a rád. Nicméně jejich, takříkajíc, přílišná konzumace dnešní mladou generací mě poněkud znepokojuje.
Oba žánry mají společné to, že jsou velmi módní záležitostí a, což je právě to, co se mi nelíbí, řada děl z této oblasti představuje jakýsi únik od reality. Ne všechna díla samozřejmě. A i ta, která mají souvztažnost k reálnému světu, tak nejsou čtenáři často vnímána. Nebo jsou vnímána velice nekriticky. Málokdo si například uvědomuje velmi silně rasistický podtext Tolkienovy tvorby (Tolkien vyrůstal v Jižní Africe), kde Elfové jsou nadlidé a skřeti chátra, kterou je povoleno zabíjet na potkání.
Jak ve fantasy, tak ve sci-fi jsou díla lepší a horší, samozřejmě. Ale kdo dneska čte třeba takového Bradburyho?
Určitě je potěšitelné a chvályhodné, když člověk někde slyší nebo čte, že někoho přitáhla ke čtení třeba Rowlingová. Není ovšem proč jásat, když dotyčný u Harryho Pottera a podobných záležitostí zůstane. To si pak v podstatě moc nepolepšil. Zvlášť u mladých lidí, kteří mají na četbu čas a "kapacitu" to člověka zamrzí. Nechci se tady vytahovat, ale my jsme si na gymplu s kamarády půjčovali třeba Elíase Canettiho, Jamese Joyce apod. Možná nám z toho svým způsobem taky hrabalo, ale určitě nás to i někam posunulo...
Takže co kdybyste zkusili alespoň třeba takového Johna Irvinga (Modlitba za Owena Meanyho koneckonců nemá k fantasy až tak daleko... i když prý byla do češtiny dost mizerně přeložená
skoč dolů
[0]
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]
[9]
[10]
[11]
[12]
[13]
[14]
[15]
[16]
[17]
[18]
[19]
[20]
[21]
[22]
ODPOVĚDI:
(20)
Siggi
Ne 18.3.2012 18:29
Matyldo, proto asi hodně lidí štvu, že je zatěžuji dlouhými povídkami. A já se divím, že mám málo čtenářů.
(440)
Matylda Kratinová
So 10.3.2012 13:03
Přidám jednu historku z nedávné ateliérové prezentace (doufám, že se neodchýlím příliš mimo mísu):
Parta studentů pracuje na koncepci zlidštění oblasti okolo pražského Hlavního nádraží (a to včetně zkrocení magistrály) a měli předložit "myšlenkový mrak", tj. koláž složenou z obrázků, které měly ilustrovat, co všechno si představují, aby se v tomto prostoru dělo. Velká část z nich myslela především na pohyb a co nejvíc forem aktivní zábavy. Následně jim bylo vedoucím ateliéru (chlapík přes čtyřicet) vytknuto, že vůbec nepočítají s možností zastavit se, jen tak se poflakovat a čučet po ptáčcích a hvězdičkách.
Pointa tohohle "podobenství" spočívá v tom, že dnešek je roztěkaný a neumí vydržet delší dobu u jedné věci. Valná většina lidí někam pospíchá ve snaze toho co nejvíc stihnout, popřípadě okomentovat na netu co nejvíc věcí. Když se vyskytne byť jen mikrosekunda volna, okamžitě ji zaplní dalším programem.
Mozek je přesycený informacemi i vjemy a nestíhá je zpracovávat, vždyť jediná chvíle, kdy na to má trochu času, je během spánku. Většina mých kamarádů moc nespí, buď nezaberou, nebo do noci něco dělají. (A já v tom jedu taky, to přiznávám).
V Postřižinách se zkracovaly vlasy a nohy od stolu, dnes se zkracuje kdeco - od knih, povídek a básniček, přes novinové články a blogy (jak frčí facebook a twitter, zakládající si na výkřicích délky maximálně jednoho souvětí!), až po intervaly mezi spoji a zastávkami MHD. Chceme-li toho za den stihnout víc, musíme zkracovat, zrychlovat a méně se zaobírat přemýšlením, to žere čas. Jak dlouho to naše existence ještě unesou, toť otázka.
(20)
Siggi
So 10.3.2012 10:03
No, nevím jestli uspěješ. Ale máš celkem pravdu. Čtení a psaní fantasy a sci-fi je asi celkem únik z reality. Tvůrce si na někoho hraje, popisuje věci jaké se mu líbí. Znám to. Sám jsem sci-fi psal, pak fantasy a nakonec to završil mystikou a lehkým hororem. Ale co se týče té kapacity čtení u dnešní mládeže. No, nevím. Přijde mi, že spoutě lidí mozková kapacita nedovoluje číst texty delší než je deset slov. Je to sice nadnesené, ale dívám se kolik přečtení je u povídek a kolik u básniček. A také kolik je u kvalitní poezie a kolik je u bezduchých rýmovaček. Co mi přišlo alarmující, byla skupina studentů gymnasia stojící před hyparmarketem a louskající nápisy psané obrovským tiskacím písmem.
(60)
Borek
Ne 5.2.2012 12:51
To je docela akademická debata, protože vždycky budou na tohle různé protichůdné názory. Ale v čem docela souhlasím s m2m, tak to je fakt, že zarputilá snaha o originalitu zabíjí literaturu. Já sám mám originalitu rád, ostatně kdysi jsem na tohle téma právě s Tebou (m2m) polemizoval, ale asi je fakt, že většina originálních, přelomových nebo jinak výjimečných knih či příběhů v dějinách literatury nevznikala s myšlenkou na stvoření něčeho odlišného. Autora prostě něco napadlo, to téma zpracoval, a ono z toho vylezlo něco, co se stalo milníkem dějin literatury. A podle mého je asi dost pravděpodobné, že to (až na výjimky) prostě vzniklo samovolně, bez záměru jít nějakou odlišnou či veskrze originální cestou. Tak asi tak.
(440)
Matylda Kratinová
Pá 3.2.2012 18:11
to m2m: ok, sice se v tomhle poněkud rozcházíme, ale beru jako jeden z pohledů =-)
(1764)
m2m
Pá 3.2.2012 16:33
Ee, já jsem to špatně vyjádřil. Respektive nevyjádřil
Studie psychiky elfa proto, že kdyby tam nebyl elf, vlastně to vůbec není fantasy. Jestli rozumíš. Prostě naopak ta stavebnice tam úplně chybí, a jsou prostě jen postavy v nějakým světě, kterej je jen načrtnutej. Asi jako kdyby to byla jen krabice od lega.
Bez těch postav to přestává bejt fantasy.
A přitom stačí tak málo, aby ten svět tam byl fantasy, že jo. Píseň ohně a ledu to zvládla bez ušatejch potvor, ke kterým mám taky odpor
(420)
Leontius
Pá 3.2.2012 16:27
Ok, končím debatu. Jen jsi ne úplně přesně pochopil, co jsem myslel (respektive nemyslel
). Uvedl jsi "psychologickou studii elfů" jako důkaz toho, že existují fantasy jaké požaduji. Ale to je přesně to fantasy, které nesnáším. Nemám vůbec nic proti fantasy prvkům, dovedou děj ozvláštnit. Ale stavět na nich? Pak to pro mě není reflexe, kterou mám v dílech rád. Je to reflexe výmyslu k výmyslu :-D Člověk a svět zde není a nemůže být, leda zcela neintencionálně v podvědomí autora
Ale asi jsem teď jen zblblý z neustálého studia filosofické antropologie
(1764)
m2m
Pá 3.2.2012 16:20
Protože Matylda napsala asi tak o deset vteřin dřív než já, tak nejprve k ní:
MK
Chápu "překvapení" jako něco jiného, než hovoření o tabu. Jsou milá a nemilá překvapení, ale nemyslím si (můj názor, opakuji), že bourat nějaká zakázaná témata má něco společného s překvapením.
Ale znovu, pro jistotu, opakuju, je to jen můj dojem.
Leo
Já se do toho taky nechci pouštět. Neznám recept. Neumím nic z toho, o čem se tu vlastně mluví. Ale jsou samozřejmě fantasy, která se zabývají člověkem. Kupodivu jich vychází hodně, a překvapivě o to víc, čím víc je různých literárních soutěží. Upřímně, mně třeba přesně tahle fantasy, která jsou psychologickými studiemi elfů v podivném světě, celkem dost nebaví :)
To, co ale vychází nejčastěji, je prostě literatura, která se nejvíc čte. A tu literaturu ovlivňuje čtenář, nikoliv autor.
// Jistě, autor na tom má svůj podíl, ale myslím si, že dokáže ovlivnit tak maximálně 10% čtenářů. Z danýho žánru jsem ochotnej věřit i 50% (dneska prostě Medek, Vrbenská, Procházka, Mostecký nebo Žamboch jsou lidi, kteří stvořili současnou českou fantastiku). //
Ale to fakt jsou jen moje dojmy a názory, netřeba mě za ně kamenovat. Však mě znáte, jsem sobeckej a arogantní a věřím, že to dokážu změnit
(420)
Leontius
Pá 3.2.2012 16:07
m2m:
Originalita... Jistěže existují dobré pokusy o originalitu a špatné pokusy o originalitu. A jako u všech lidských počinů je těch špatných více než dobrých, s tím budeš jistě souhlasit.
Taky se nechci pouštět do debat ve stylu: co má literatura být, jaký význam má umění. Tohle je subjektivní. Ale přesto bych do této problematiky trochu nakoukl: Mnohdy se říká že umění má vyjadřovat pohled na svět. Je založeno na individualitě a tu, myslím si, by měl vyjádřet a vyhledávat přitákání diváka/čtenáře.
Netroufl bych si o fantasy mluvit, kdybych ho sám dříve hodně nečetl. Ale mám pocit, že se jeho díla spíše začaly zabývat tvorbou světů a už se tolik vnitřně netýkají člověka. Jako by se z "díla", stala jen jakási "stavebnice".
(1764)
m2m
Pá 3.2.2012 15:52
Tu otázku si položil Leo vlastně sám, totiž: "Fantasy a sci-fi ne vždy využívá svého potenciálu překvapit."
Nikdy bych tohle nemohl říct, protože sám nevím, čím překvapit.
Pokud si tuhle otázku nechci položit, oukej.
Podle mě literatura přeci není o překvapování. Honba za originalitou literaturu zabíjí. Ať je jakéhokoliv (nad)žánru. Dle mě.
(440)
Matylda Kratinová
Pá 3.2.2012 15:52
To m2m:
Existuje jeden sociologický postřeh, a sice, že průměrného Evropana nepřekvapíš sexem, ale zaskočíš ho násilím. A obyčejného Američana nezaskočíš násilím, ale k smrti ho vyděsíš sexem. Je to silně zobecňující prohlášení, ale naznačuje, že tabu a kostlivců ve skříni mají civilizace stále dost. Podle mě je pořád čím překvapit, protože jsou věci, o kterých se záměrně nemluví, atd.
Příklad: Napiš někde v internetový diskuzi, že československý totalismus 2. poloviny 20. století nenávratně poškodil kulturní a morální dědictví téhle země (http://www.zanikleobce.cz/, Jezeří, Dům u Zvonu a tisíce jiných staveb) a virtuální dav tě ukope k smrti. Jsou prostě věci, o kterých lidi nechtějí slyšet a proto jsou pro ně překvapující.
(78)
Adrastea
Pá 3.2.2012 13:58
Toho by bylo. Ale takovou otázku bych raději nepokládala.
(420)
Leontius
Pá 3.2.2012 13:57
Dobrá otázka, ale podle mě se na ní nedá přímo odpovědět. Literatura, jako ostatně téměř vše ostatní, prochází svým dějinným vývojem. A bylo by chyba považovat nějaké dějinné údobí za finální (teď už nás nemůže nic překvapit). Zatím se zdá, že takové tvrzení bylo vždy mylné, že vždy člověk dovedl přijít s něčím "novým", nebo alespoň jinak podaným. Třeba i recyklace dávno mrtvých žánrů s optikou dnešního světa je něco nového. Hlavní chybou by bylo vidět vývoj jako uzavřený kvůli vlastní svázanosti současnými koncepty.
Fantasy je bezpochyby součástí tohoto vývoje, jen jsem nesouhlasil s tvrzením, že má větší potenciál překvapit proti klasické "vážné" literatuře. Však fantasy taky primárně čerpá jen z ní a z jejího tisíciletého vývoje - starověké eposy (Hesiodes, Homér...), náboženské texty (Indie, Bible), středověké písně (Beowulf), renesance (Božská komedie) a dále třeba Goetheho Faust či relativně současný magický realismus. Ani postmoderna leckdy není prostá nadpřirozena.
(1764)
m2m
Pá 3.2.2012 13:40
Otázkou je, čím chcete ve (fantastické) literatuře překvapit.
(420)
Leontius
Pá 3.2.2012 13:25
Přidávám se stejnou otázkou jako Adrastea. Konec konců fantasy a sci-fi ne vždy plně využívá svého potenciálu překvapit. Už jen to prohlášení o zabijáckém středozemském skřetovi. Takové jednoznačné škatulkování v běžném (vážném) životě zkrátka neexistuje a v tom je ukryto mnoho překvapení, z kterých "vážná" (tohle označení mi pro veškerou ne-fantasy, ne-sci-fi literaturu nesedí) čerpá.
(78)
Adrastea
Pá 3.2.2012 12:38
Lišáku, člověče, jak můžeš zmínit Joyce a Vonneguta a za to napsat "Ve vážné literatuře najdete všechno tak jak čekáte. (!) Nic kromě děje vás nepřekvapí."?
O.o
(1)
Lišák
Po 30.1.2012 01:07
Omlouvám se, že vám skáču do debaty, ale musím se vyjádřit k původnímu tématu.
Pokud ve Středozemi potkáte skřeta, tak ho zabít musíte, jinak on zabije vás. To je podle mě ten největší rozdíl mezi skřetem a černochem. Toliko o Tolkienově rasismu. Nehledě k faktu, že v Jižní Africe vyrůstal do svých tří let. :)
Všechny knížky, včetně těch od Bradburyho a Joyce (řazeno abecedně), představují únik od reality. Jak velký je rozdíl mezi tím, znát robotické zákony, které po Asimovovi zdědil celý svět a být schopen si udělat "modré pondělí" dle Vonneguta. Ostatně, nemít modré pondělí, těžko bych v jednu hodinu ráno seděl u počítače...
Je úplně jedno, co kdo čte. Hlavně že čte. Ve vážné literatuře najdete všechno tak jak čekáte. Nic kromě děje vás nepřekvapí. Ale zvraty v ději člověka někdy nutí, si spoustu takových knížek oblíbit.
Fantasy a sci-fi jsou oproti tomu pro překvapení jako stvořená. Někdy se příběh jen velmi pomalu odvíjí, ale člověk objevuje stále nové a zajímavější lokace, postavy a nápady autorovi mysli. Musím říct, že scéna z Miévillovi Jizvy, ve které se poprvé vyskytnou komáří lidé, je jeden z nejsilnějších literárních zážitků, ke kterým jsem se pročetl.
Ale stejně se rád vracím ke Garpovi.
No a co se týče módnosti sci-fi a fantasy, mě stačí vědět že kulhánkovi upíři jsou šestkrát lepší než ten americkej průser. :D
(2306)
Ekyelka
Čt 13.10.2011 16:47
To mi povídej.
Všechno, co je zajímavé a dobře napsané, má naději. Tím se aspoň utěšuju.
(1764)
m2m
Čt 13.10.2011 14:20
Ó, já to nemyslel špatně, Eky!
Mi to ani nedošlo, když jsem to psal.
Jde jen o to, že je obvyklý rámec: Lidstvo dorazí na planetu, kde panují jiné zákony a de facto řád je jiný. Dá se říci, že takový rámec jde od Johna Cartera, Pána z Marsu až do současnosti například k filmu Avatar. Pozemšťan se někam dostane, v daném světě panují fantastické zákony (nebo podobně) a pak se příběh někam dostane.
Tenhle obvyklý rámec jsem chtěl narušit tím, že naše Země je v budoucnu vlastně fantaskním světem, kde vládnou zákony fantasy, věří se v bohy a magii... a tak podobně.
Syrově a sobecky řečeno, jestli tenhle rámec má možnost uspět v soutěži, která je sice i SF, ale obecně každoročně vyhrávají fantasy
(2306)
Ekyelka
Čt 13.10.2011 01:00
Šímo, žádné vzrůšo, je to i tady a už jsi to tuším i četl. To je spíš na okraj, než k momentálnímu tématu.
Co to jen bylo? Poslední?
[0]
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]
[9]
[10]
[11]
[12]
[13]
[14]
[15]
[16]
[17]
[18]
[19]
[20]
[21]
[22]
Optimalizováno pro rozlišení
1024
x
768
. Prohlžeče:
IE 6.0
,
Opera
,
Firefox
.
© 2005-2012 by Matěj Novotný & Filip Kotora | Všechna práva vyhrazena
Partneři:
Blog o hypotékách
,
Gastrokritik
,
Antikvariát Kačur
OprsklinaPlott
(24.5.2012, 18:02)
Jay
(23.5.2012, 16:28)
Kostka
(22.5.2012, 19:55)
mikhal
(22.5.2012, 18:14)
Slib
V45
Hvězda
Kira.cool
Nejlepší kamará...
Vyjimecnost
Staré tradice III. - Cena přát...
Ekyelka
Aktuální číslo LA...
Kde nejčastěji hledáte zatoulanou inspiraci?
V přírodě
V kavárně
V hospodě
Ve skříni