obr obr obr
obr
uživatel 
heslo 
» Registrace autora
» Zapomněli jste heslo?
obr
obr obr obr
obr
» Novinky
» Právě vyšlo
» TOP 20 díla
» Články
» Literární almanach
» MTP 2009
obr
obr obr obr
obr
» Próza
» Poezie
» Výstřely do tmy
» Příručka publikování
» TOP 20 autoři
» Vyhledávání
obr
obr obr obr
obr
» Workshopy 
» Fórum 
» SASPI Chat! (1)
» FAQ
obr
obr obr obr
obr
» Knihovna autorů SASPI
» Redaktoři on-line
» Technická podpora
» SASPI team
» Odkazy
» Spolupráce
» Knihkupectví
"Láska je povídka v citoslovcích."
C. Baudelaire
obr
obr počet přístupů: 2141722 obr

Adresa SAS E-mail © SAS Obecně platná pravidla Nápověda obr

:: Na SASPI.cz je právě 29007 příspěvků, 4550 autorů a 303541 komentářů :: on-line: 2 ::
obr
:: Čtení diskuze ::

Komentar k dilu versus znamkovani
Uživatel nemá nahraný obrázek   
stevenson Uživatel má bodů celkem: 191 Ne 21.1.2007 09:48
Jsem tu za 14 dni tyden a asi byc si nemel dovolit, ale..
Z poznamek autoru mam dojem, ze temer kazdemu jde o dobrou znamku i v autorsken hodnoceni. Pri tom ale ztrejme vseobecne plati, ze kdyz se dilko neoznamkuje jednotkou, maximalne dvojkou, komentator vetsinou NEZNAMKUJE vubec. A to a hlavne i ti, kteri by, vzhledem k jejich prispevkum, velmi dobrym na to asi meli nejvetsi narok. Co CUKU.. a ostatni ?? Dotycny autor podekuje , vetsinou za velice opatrne vyjadrene nedostatky dila a i zato, ze se mu nekazi znamka do Zebricku ..-) Ale tim, vlastne, alespon podle meho jen namatkou provedeneho pruzkumu, si ten autor klidne dovoli se pripadnymi dobre minenymi kritikami vubec nezabyvat, oprotoze vim ze priste znamkovan stejne od tech lidomilnych ktitiku nebude. Pomuze to nekomu ??
Toto je jista a DOST velka nevyhoda toho znamkovani a zebricku, dana ale prakticky nami vsemi, nebo alespon jak vidim vetsinou .(

OK.. ale opovazte se nekdo mi dat neco jineho nez !..
S pozdravem.
PS : To znakovani poroty mi nekdy ale take otevira nuz v kapse.-)
skoč dolů
[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
ODPOVĚDI:
Guardianes
(133)

Guardianes Uživatel má bodů celkem: 655 Út 19.10.2010 06:02  
Někdy i z odpovědi autorů na kritiku ať už redakrotů, či ostatních autorů - čtenářů na jejich dílko je znát, že kritiku, tím i známkování, není-li podle jejich gusta, nesou s nevolí. Jenže za prvé psaní na netu není přece jen o tom, jaké budu mít známky, ale o tom, že se můžu někde prezentovat v tom, co mě baví. A za druhé vždyť kritika je skvělý způsob, jak se zlepšovat, je to hnací motor, škola zadarmo!
Šíma
(10989)

Šíma Uživatel má bodů celkem: 25051 Ne 17.10.2010 16:51  
Chemik: Správně, ne že by se to mělo udat, ale prásknout se to musí! Jak k tomu potom dotyční autoři přijdou, že jo... Dobrý nápad!
m2m
(1764)

m2m Uživatel má bodů celkem: 4939 Ne 17.10.2010 10:15  
Tak samozřejmě, že i zde šéfredakce známky maže.
Bohužel bych vám přál, abyste si sami jednou spočítali, kolik špatných známek bez komentáře a kolik špatných známek s neadekvátním komentářem musí Ekyelka nebo Kev vyhledat a smazat. Schválně si to jen zkuste, hledat špatné známky s nebo i bez komentáře.

Proto, když se vám nelíbí někde nějaká známka, spamujte Ekyelce na vzkazník a ukazujte na tu známku a komentář prstem. Nebo to pište mně na vzkazník a spamovat Eky budu já ·.))
Lyrie
(168)

Lyrie Uživatel má bodů celkem: 677 So 16.10.2010 20:45  
Publikuji též na mnoha jiných serverech a dostává se mi přiměřené objektivní kritiky. To znamená, že kritika bývá věcná, střízlivá, objektivní. Nikdy se mi třeba ze soutěží Vidoucí nedostalo komentáře: je to sračka, zalez do brlohu a už nikam nepiš. Je to o vyzrálosti a zkušennostech kritiků. Jiná kritika bude od alternativního rádoby undergrandového umělce, který je přesvědčen (většinou sám sebou), že poezie musí vylézt z myší díry a naráz oslovit miliony zaslepených lidí; jiná bude od kritika, který něco prožil, pohyboval se mezi spoustou lidí, skutečně prožil spoustu trápení, lásek, povznesení i pádů. Není to o tom, co kdo a kolik toho přečetl, ale o tom, co si odnesl a zda to měl vůbec s čím konfrontovat, o míře empatie a vcítění. Protože můžu brečet na Romeem a Julií, ale pokud jsem neprožila podobnou osudovou lásku, ztěží takové dílo úplně docením.
Na saspi.cz je spousta výtečných komentátorů, spousta dobrých autorů, spousta lidí, co se snaží, chtějí psát a doslova hltají každou kritiku, jaké se jim dostane. Kritika může povznést a taky může zabít. Neříkám, že se má autorům mazat med kolem klávesnice, ale spousta věcí se dá říct jinak. S jinými pocity si přečtu: udělala jsi pár chyb, např.: blablabla... tady ti chybí uvozovky... moc to absurdno nepřeháněj, tomuhle už nevěřím..., než abych se v kritice dočetla, že: ... jsi blbka, kráva... tohle je sračka... nemáš vo tom ani potuchy... zahrab se... nazdar...
Ještě srovnám jednu věc, která se vlastně ani srovnat nedá. Zrovna jako tady, tak i jinde se redakce celkem rychle vypořádá s nějakým neřádem či nulákem (chápej s člověkem, který bezdůvodně podhodnocuje díla), ovšem narozdíl od tohohle serveru všechna silně neobjektivní a podhodnocená hodnocení (nepodpořená objektivní kritikou - tam fakt nestačí: je to sračka, za pět) vymaže z databáze.
Uživatelka nemá nahraný obrázek
(66)

Sidonie Kermack Uživatel má bodů celkem: 1045 Pá 15.10.2010 09:26  
Známkování jako takové mi nevadí, ani kritika - také už jsem ji schytala, ale co mi tedy nejvíc vadí je to, že někdo dá špatnou známku a ještě autora uráží. Ovšem s tím se nic nenadělá, to je všeobecný jev celé naší společnosti. Mám za sebou i rozhovory s porotci literárních soutěží (třeba v LS Proseč Terézy Novákové) a tam umějí vytknout chyby i nedostatky, pochválit to, co se jim zdá dobré. Ale hlavně - kritika má vysokou úroveň, je slušná a věcná, nemá v podtextu ukázat "ty jsi ale patlal", naopak. Jenže hodně lidí tady (a tím nemám na mysli jen a pouze SASPI, ale tento stát celkově) chápe kritku jako totální zdeptání druhého.
Uživatelka nemá nahraný obrázek
(152)

Carolina Uživatel má bodů celkem: 472 Pá 1.10.2010 18:35  
3ímo souhlasím s tím co píšeš, ale bohužel ne každý to tak bere:) Myslím, že komentáře řeknou víc, než známka. Pokud někdo dá známku a nenapíše k tomu komentář, tak z toho známkovaný autor moc nepochopí.
Carol
(17)

Carol Uživatel má bodů celkem: 75 Pá 1.10.2010 18:32  
Myslím, že komentáře jsou lepší. Víte, co by ostatní na dílu změnili. Známka Vám řekne jedině to, že se to někomu líbí nebo ne.
Šíma
(10989)

Šíma Uživatel má bodů celkem: 25051 Po 27.9.2010 18:10  
Jako ve škole?

Jednička - výborný - skvělý text
Dvojka - chvalitebný - skvělý text s nějakými nesrovnalostmi
Trojka - dobrý - dobrý (průměrný) text
Čtyřka - dostatečný - text dostatečně dobrý (s mnoha nedostatky)
Pětka - nedostatečný - špatný text (hrůza a děs)

Hihihi... Ono by se mělo při známkování asi hodnotit několik složek daného textu: obsahová stránka (jak byl příběh napsán - podle formy a obsahu), stránka gramatická (počet pravopisných chyb a nevychytaných překlepů) a stránka grafická (formátování textu - použití přímé řeči a popisného textu - členění do kapitol, odstavců, různé typy písem - prostě přehlednost textu)...

Ale to jen můj názor, jinak se hodnotí čtivý text s pěkným formátováním a jinak text napsaný v jednom chumlu s mnoha gramatickými chybami, nehledě na vlastní obsah a formu a žánr... A tak dále... Ale to přeci každý ví... "Nechápu, proč to tu píšeš, šímo!"
Lyrie
(168)

Lyrie Uživatel má bodů celkem: 677 Ne 26.9.2010 21:53  
Bylo by dobré nějak ujasnit, co ty známky vlastně znamenají, protože upřímně, tuhle jsem schytala čtverec a kritika, která tu čtverku obhajovala, mi byla naprosto k ničemu, protože mi nic nedala. Snad jen jakési kritikovo přiznání, že zpracování dobré, jen to téma nic moc. Takže jen za to, že jsem se netrefila do něčího vkusu, mám čtyřku?
Na jednom nejmenovaném serveru bylo hodnocení obráceně. Tam se hvězdičkuje. Pět hvězd tam znamená špičkové, čtyři hvězdy kvalitní, tři nadprůměrné, dvě podprůměrné, jedna slabé a nula hvězd je děs běs. Pokud se zde známkuje jako ve škole, mělo by být známkování opravdu objektivní a ne podle toho, jak se zrovna pan učitel/kritik vyspí, kdo je jeho oblíbenec, komu by nerad zkazil průměr atp. Jenže jak už kdesi jinde v diskusi někdo napsal: nikdo si tu nechce nikoho poštvat proti sobě, takže ve výsledku tu známkování vypadá tak, jak vypadá. Známkování redaktorů se mi zdá být v pořádku a adekvátní, chápu, že vzhledem k množství příspěvků na nějakou tu opravdu kvalitní kritiku není zkrátka čas, ale na to, že jsem chodí a přispívá mrtě lidí, tak je komentů, kritik a známek sakra málo.
chris ONNE
(313)

chris ONNE Uživatel má bodů celkem: 673 So 25.9.2010 23:02  
Vašek Hejna: no nevím, jestli dát někomu čtyřku a nenapsat k tomu ani slůvko je férové (či slušné). Právě v těchto případech by se měl kritik uráčit napsat své stanovisko, proč dává takovou známku!

A co se týče komentování jako takového, no, neprocvičujeme se tady tímto? Když se snažíme pochopit příběh, hledáme výtky či dobré pasáže, neobohacuje nás to??
Šíma
(10989)

Šíma Uživatel má bodů celkem: 25051 So 25.9.2010 22:08  
Já proti známkování (jako ve škole) nic nemám! A snažím se poctivě napsat nějaký komentář, který by měl hlavu a patu... A mnohdy je to těžké! Jo, jo...
Uživatel nemá nahraný obrázek
(33)

Lord Mordvig Uživatel má bodů celkem: 712 So 25.9.2010 21:39  
no nevím... já třeba komentuji, a čekání se mi nezdá moc krátké
Charlotte vL
(100)

Charlotte vL Uživatel má bodů celkem: 283 St 15.9.2010 17:46  
děkuju vám :)
Šíma
(10989)

Šíma Uživatel má bodů celkem: 25051 St 15.9.2010 16:39  
Jak to dělá hříbek šíma?

No... Nejdřív si přečte text (i vícekrát), pak komenty pod textem, aby se zbytečně neopakoval a hned na to se pokusí slepit nějaké to slovní hodnocení. Známku k textu přidá buď po přečtení, nebo v procesu psaní komentáře! Hihihi...
chris ONNE
(313)

chris ONNE Uživatel má bodů celkem: 673 St 15.9.2010 15:42  
Charlotte vL: no, buď se pokus napsat svůj názor (který samozřejmě může být podobný či stejný jako názor někoho jiného), nebo ty zbývající komenty nečti... ;-)

osobně si nejdříve přečtu dílo, následně komentáře, a pak se snažím najít ještě nějaké chyby, na které nebylo poukázáno a uplně na závěr napíši čistě subjektivní pocity z onoho textu.
Charlotte vL
(100)

Charlotte vL Uživatel má bodů celkem: 283 St 15.9.2010 15:19  
Nevím, do jaké diskuze to zařadit, zkouším to tady...

Když komentuju příspěvky, tak si ho vždycky nejdřív přečtu (jaké překvapení), pak napíšu komentář a teprve nakonec se podívám, co psali ostatní. Někdy se mi stane, že už napíšu něco, co napsal někdo jiný, ale já nechci komentáře číst ještě před napsáním mého vlastního, bojím se, že by ovlivnili můj vlastní názor. Jak to děláte vy?
Šíma
(10989)

Šíma Uživatel má bodů celkem: 25051 So 18.4.2009 14:14  
Možná až "zahřmí" a pečení holubi budou sami padat lidem do huby a z čistého nebe bude padat čisté víno...

Oni "spáči" by se měli probudit, protože jen tak remcat je asi to nejjednodušší...

Ekyelka
(2306)

Ekyelka Uživatel má bodů celkem: 5406 So 18.4.2009 12:23  
ja, ja, volswagen!
Lyrie sice tvrdí, že je skeptik, ale pokud ano, pak já jsem rovnou pesimista - protože její poznámka byla na místě a trefná. Lidé, kteří teď zevlují a válejí si šunky (myšleno obrazně), tedy neaktivní, těžko se zapojí nějak aktivněji v "novém" saspi. Na tohle bych vsadila i něco cenného - stran neaktivity většiny členů se v nové verzi nic nezmění. Protože tohle není o systému, ale o lidech, kteří ho používají a existují v jeho rámci.
A proto je pro mě tak strašně "zábavné" číst, jak to tady nemá smysl se snažit atd. - a kdy to bude mít smysl?
m2m
(1764)

m2m Uživatel má bodů celkem: 4939 So 18.4.2009 11:13  
Chválabohům! Kéž by všichni napsali tohle (a teď, Veru, odpusť, ten sem musí).
Guardianes
(133)

Guardianes Uživatel má bodů celkem: 655 So 18.4.2009 10:32  
Já bych mohl tak akorát očíslovat stránky toho románu, na to ještě stačím...

Ale teď vážně, určitě jsem se tady nezaregistroval proto, abych v sobě probudil génia. Prostě mě baví psaní a bude mě bavit dál, i když jen jako koníček. Je mi celkem jedno, jaká známka se u dílka objeví, spíš jsou pdstatné komentáře a názory jak redaktorů, tak samotných autorů. Pár věcí o psaní jsem se tady už naučil a když si člověk s jistým odstupem času přečte, co a jak psal, když začal a jak se jeho psaní od té doby změnilo, je to potom víc, než povzbudivé. A stejně tak může ostatní povzbudit, nebo je mírně popostrčit, svým komentářem.
Důležité je asi to, proč vlastně se tady autor registruje, má-li nějaké vyšší cíle, ambice, nebo píše jen tak pro vlastní potěšení.
[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
obr
Optimalizováno pro rozlišení 1024x768. Prohlžeče: IE 6.0, Opera, Firefox.
© 2005-2012 by Matěj Novotný & Filip Kotora | Všechna práva vyhrazena

Va?e literatura MFantasy Literární.cz - Server s českou literaturou Art & Design - Roman K?bus

Partneři: Blog o hypotékách, Gastrokritik, Antikvariát Kačur

St?hnout SASPI.cz toolbar! RSS zdroj
obr obr obr
obr
OprsklinaPlott
(24.5.2012, 18:02)
Jay
(23.5.2012, 16:28)
Kostka
(22.5.2012, 19:55)
mikhal
(22.5.2012, 18:14)
obr
obr obr obr
obr
Srdcebol
PetKo
HRDINOVÉ
Janir Killman
Příliš mnoho mr...
nightwallker
obr
obr obr obr
obr

Staré tradice III. - Cena přát...
Ekyelka
obr
obr obr obr
obr
Liter?rn? almanach SASPI
Aktuální číslo LA...
obr
obr obr obr
obr
Kde nejčastěji hledáte zatoulanou inspiraci?
obr
obr obr obr