uživatel
heslo
»
Registrace autora
»
Zapomněli jste heslo?
»
Novinky
»
Právě vyšlo
»
TOP 20 díla
»
Články
»
Literární almanach
»
MTP 2009
»
Próza
»
Poezie
»
Výstřely do tmy
»
Příručka publikování
»
TOP 20 autoři
»
Vyhledávání
»
Workshopy
»
Fórum
»
SASPI Chat!
(1)
»
FAQ
»
Knihovna autorů SASPI
»
Redaktoři on-line
»
Technická podpora
»
SASPI team
»
Odkazy
»
Spolupráce
»
Knihkupectví
"Důvěra a láska musí chodit pospolu."
B. Němcová
počet přístupů:
2075067
:: Na SASPI.cz je právě
28115
příspěvků,
4451
autorů a
296077
komentářů ::
on-line:
4
::
:: Čtení diskuze ::
Zbraně v povídkách a reálně
Gandalf
Út 12.8.2008 10:15
Pokec o zbraních a všem, co k tomu patří.
Založeno na žádost Vipera.
skoč dolů
[0]
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
ODPOVĚDI:
(418)
Leontius
So 2.10.2010 12:46
Řekové mechaniku nevyužívali ani v běžném životě (ne z plného potenciálu tedy). A válečné lsti jsou samozřejmost. Většina opevněných měst byla dobyta otevřením bran zrádcem zevnitř (vzpomeňme už bájnou Tróju, ale jinak třeba Kleoména, Pyrrha a obsazení Argu nebo Dióna a Syrakusy a spousty jiných).
Něco jiného je však, kdybys vzal piloty bombardérů a dal jim do ruky pušky (nebo rovnou chladné zbraně) a poslal je pozabíjet ty lidi, které zabijou z letadel. Udělají to? Tuším že podobný případ se nedávno objevil. Piloti, tankisti a tak už nejsou válečníci, jsou to dealeři smrti, kteří mačkají čudlíky. Dnešní války jsou brutálnější a odlidštěnější. A co by veřejnosti příliš připomnělo syrový středověk (rabování, násilnosti...), se prostě ututlá.
(1733)
m2m
So 2.10.2010 11:50
Leo: Jakožto fanda historie bys taky měl vědět, proč pro Řeky nebylo důležité stavět obléhací stroje. Řecké války, resp. bitvy, to byly přece souboje v přetlačování. Jedna falanga versus druhá, ta, která nakonec prohrála boj v přetlačování, ustoupila a bitva byla u konce, stejně tak případně válka. Řecké dějiny jsou plné válek mezi státy, ale už se zapomíná, že v těch válkách padlo minimum mužů, v takových bitvách většina zemřela ušlapáním.
Proto neměl Řek tendenci mechanická udělátka nějak zdokonalovat. Nebyl důvod, bitvy a války byly mezi Řeky humánnější. (Nebo jak se to píše.)
Mezi palnými zbraněmi a třeba kopím, mečem nebo dýkou zas takovej rozdíl není, ten boj je stejně vyrovnaný jako na kordy, vítězí ten, kdo je zkrátka lepší nebo má štěstí. Moderní válečná taktika pak dovoluje vytrénovat muže tak, aby zvítězili snadněji, aby svého nepřítele spíš porazili.
Nebuďme romantici, i ve středověku se každý snažil zvítězit lstí, vpádem do nepřítelových zad nebo boku, a to pokud možno silnou údernou jednotkou (tedy jízdou). Anglán pak vymyslel zbraň, aby jízda byla menší riziko.
A tak dál.
Ohledně té vlastní vyhlazovací války před kosmickou expanzí... tomu já nevěřim. V dnešní době je pořád ještě strach před nukleárními zbraněmi tak velký, že se tu jakžtakž udržuje mír mezi jadernými velmocemi. Kosmická expanze je blíž, než si myslíme, osobně si myslím, že moje vnoučata už budou lítat běžně na Měsíc. Vlastně mám takovej pocit, že s rostoucí komercializací vesmírnejch letů bych se takovejch výletů mohl dočkat i sám, třeba za čtyřicet let.
·.)
(418)
Leontius
So 2.10.2010 10:55
Pořád budu tvrdit, že jsme schopni zabránit takovému rozvoji už zbraněmi, které máme k dispozici, a to i těmi "konvenčními". Při troše štěstí se lidstvo vyhladí před nějakou kosmickou expanzí, navíc díky zbrojení nebudou na expanzi (a vůbec výzkum) zdroje.
Konvenční? Heh. Kam se poděl starý dobrý pocit z osobního kontaktu a vyrovnaný boj muže proti muži? Zajímavé je, že učenci klasického Řecka dovedli sestrojovat důmyslné mechanické stroje, ale nevěnovali se tomu. Byly to jen dětinské hračky a oni hledali dokonalost spíše v člověku. Rozvoj dobývacích strojů a prvních mechanických udělátek pro válku je až v Helénismu.
(152)
Carolina
Pá 1.10.2010 17:42
ovšem právě proto, že člověk se takovejchle scénářů sám bojí, nemyslím si, že by mohl nastat. ..... tady bych si dovolila trošku oponovat. Ano, lidé se bojí takových scénářů, ale přesto jsou schopný udělat cokoliv. Vždycky se najde někdo, kdo nebere ohledy na nic, a je jedno z jakého důvodu by právě něco takového vymyslel. Stačí mu jen třeba upoutat pozornost, nebo stačí když řekne že je to míň nákladné pro armádu a už to jede
(1733)
m2m
Pá 30.7.2010 13:38
Právě že já osobně robotice moc nevěřím. Ano, jsou a budou automatické zbraně plně robotizované, ale přímo bojovej robot nebude nikdy tak efektivní jako člověk v pořádné výbavě. Protože robot nikdy nebude jednat jako člověk, nemá instinkt a nemá strach.
Osobně to vidím, stejně jako mnoho z autorů military sf, na malé elitní jednotky doplňované právě automatickými stroji.
Grey goo jsem už četl, když jsem tehdá kdysi dávno viděl díl Hvězdné brány s replikátory, ovšem právě proto, že člověk se takovejchle scénářů sám bojí, nemyslím si, že by mohl nastat.
Nuž.
(10359)
Šíma
Pá 30.7.2010 10:43
Jestlipak lidstvo napadlo, že žije na malé namodralé kuličce a okolo není žádný nový svět k osídlení, nehledě na fakt, že ještě na to nemáme, abychom si lítali vesmírem sem a tam? A co děláme? Pěkně si svůj domeček zaplňujeme různými odpadky, ničíme ho, neopravujeme a aby toho nebylo málo, hrajeme si na vojáky, závidíme jeden druhému nos mezi očima a myslíme si: Po nás může přijít potopa! Jenže to by lidé nesměli válčit už odpradávna! Zdá se, že to máme v genech a každá kolonie (i ta člověčí) se bez válek asi neobejde, což je škoda, protože jinak by se ty peníze na stále lepší zbraně mohly použít někde jinde! Ale protože změnit lidstvo (ani člověka) nejspíše nelze, tak je toto lamentování čistě "akademické", ne-li rovnou na houby!
(230)
Karel Čížek
Pá 30.7.2010 05:15
Já ze SASPI na měsíc zmizím a ono se tady začne takhle diskutovat...
Co se zbraní týče, už teď žijeme v budoucnosti. Ta totiž bude patřit autonomním systémům. Jenom si vezměte, že už dneska nad Irákem a Afghánistánem létají Predátory řízené z USA lidmi, kteří nikdy nezažili boj, nikdy nebyli blíž jak 10000 kilometrů bojové akci. Další logický krok jsou plně samostatné bojové roboty. Už teď u břehů Izraele hlídkují ozbrojené automatické čluny. Větší nasazení bojových letadel, ozbrojených vozidel i průzkumných letadýlek bude je jediná cesta vpřed.
Pak bude následovat humanoidní robotika, bioinženýrství, nanobotika.
Napsal někdo něco třeba o útoku nanoboty, kteří nepřítele doslova rozmontují na atomy. Mimochodem tohle stojí za přečtení: http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_goo proti tomu vypadají atomové zbraně jako ořezávátka.
Jinak pamatuje někdo laserový rapír ze System Shocku? Hrál někdo Metal Gear Solid 4, pamatujete dystopickou realitu nekončící války?
(10359)
Šíma
St 7.7.2010 01:10
P.S. Máme tu knížku doma, tedy brácha ji má ve své mini knihovničce, ale kdo ji kupoval (jestli já, nebo on) to si už nevybavuju... Ale kdysi jsem ji četl jedním dechem...
(10359)
Šíma
St 7.7.2010 01:07
No... V tom příběhu jde o to, že nějaký (snad ruský - už si to nepamatuju) radikál se rozhodl zaútočit na americkou letadlovou loď (symbol amerického vlivu na světových oceánech) a to torpédem s atomovou hlavicí! Patrně v tom byla politika a hlavně terorismus... Přesně si to nepamatuju, ale v knize je pěkně popsána cesta letadlové lodi i té dízlelektrické ponorky (Kilo - made in S.S.S.R.), která nepozorovaně vnikne do blízkosti operujícího válečného svazu kdesi v Arabském moři (nemám u sebe atlas) a podaří se jí potopit letadlovou loď a poničit většinu doprovodných plavidel (vše je fikce, napsaná pod dohledem odborníku i ze strany námořnictva - podle slov autora), tedy, co by se mohlo stát, kdyby... Pointu už neznám, stejně tak vyústění celé zápletky příběhu (kdo za tím stál a proč), ale je docela možné, že jsou na světě lidé, kteří mají moc, peníze i konexe, aby mohli té či oné velmoci pěkně ukázat, zač je toho loket... Na co ses mě to vůbec ptal??? ;-)))
(1733)
m2m
St 7.7.2010 00:42
Zajímavý. Asi si ho přečtu a srovnám, pač esli by fungovalo atomový torpédo ve vodě, byl by to pro mě celkem důležitej objev. Nejsem žádnej profík, takže vím jen maličko, čili takováhle nějaká teorie (uvedená v praxi) by hrála roli v dalším psaní ·.)
Knížku si přesně už nevybavuješ, že? Našel jsem od něj čtyři knihy, přičemž jen jedna se týká trošku Zálivu a jedna spíš americkýho námořnictva, který je pod útokem jaderný ponorky. Hm.
Něco do sebe to má, ale přijde mi to uhozený, to je jako shazovat velkou atomovou pumu v blízkosti vlastních jednotek, k čemu je mi třeba i vzedmutí vlny, když mám poblíž ponorku? A tak.
P.S. RobinSlon je vtipnej překlep!!!
(10359)
Šíma
St 7.7.2010 00:18
Oprava: Patrick Robinson!!! Slon jsem já se svými šotky!
(10359)
Šíma
St 7.7.2010 00:17
Proč se mi vybavila torpéda s jadernou hlavicí? Použil to jeden autor: Patrick Robinslon ve své knize "Letadlová loď", kdy je napaden americký válečný svaz v Perském zálivu, tedy letadlová loď torpédem s jadernou hlavicí, která prostě tu velkou "krávu" potopila a zle poničila všechny doprovodné lodi (možná i ponorky, které byly v eskortě). Autor si pohrával s myšlenkou, že by takové torpédo mělo mnohem ničivější sílu, než klasické (s běžnou trhavinou - ať už tam do toho rvou co chtějí). Takže by taková zbraň měla několikanásobný účinek s mnoha dalšími faktory (záření gama paprsků, elektromagnetický impulz - o kterým jsi taky psal a možná i určitou "rázovou vlnu", kterou by vytvořil pohyb vody - patrně by se v místě výbuchu do určité vzdálenosti vypařila všechna voda)... Ale to všechno jsou patrně jen spekulace a dohady... Tož tak!
(1733)
m2m
St 7.7.2010 00:08
Tak s torpédem bych kecal, to fakt nevím, ale logicky mi vyznívá "nukleární torpédo" jako nesmysl. Pod vodou je jaderná exploze lidově řečeno k hovnu.
Že ponorky nesou jaderné hlavice, to jo, o tom žádná, ponorky mají (jak která) raketová sila, takže ano, ale atomový torpédo se mi nezdá.
·.)
Při jaderné explozi dochází mimojiné k elektromagnetickému pulsu, který určitě znáš jako EMP, tedy vlastně výboj ničící veškerou elektroniku, takže i když jsou protiatomové tanky, pokud by skutečně existoval atomový dělostřelecký granát, pak by jeho užití bylo právě dvojité. Ony už existují EMP a HEMP bomby, ale víš jak...
·.)
No. Už mlčím. Každopádně ses mi tímhle námětem okatě přiblížil k povídce, kterou jsem dopsal někdy před měsícem a šetřím si ji, až vypiluju detaily, takže i za to dík.
(10359)
Šíma
Út 6.7.2010 23:54
Chemik: Na ten odkaz jsem se podíval... no teda... Není kufřík, jako kufřík! A tenhle je pěkně výbušný! ;-)
(10359)
Šíma
Út 6.7.2010 23:46
m2m: Ano, Chemiku!
Tuším existují nukleární nálože i v torpédech, ale nevím to jistě. Kufříkové atomovky, to již patrně existuje... Ono by to šlo určitě i "miniaturizovat", ale pak by měla taková zbraň (třeba i v podobě granátu) velmi malý dosah, kdo ví, co by byla schopná zničit... Čert ví!
P.S. Atomovka v dělostřeleckém granátu? Možné je všechno... :-(
(1733)
m2m
Út 6.7.2010 23:43
kodox: Chtělo by se mi odpovědět parafrází slavného výroku v jednom filmu: "Na co vytahuješ nůž, když se bude střílet?"
Ale nakonec neodpovím. Nůž je fajn věcička, ale starej dobrej samopal stejně nepřekoná.
(1733)
m2m
Út 6.7.2010 23:41
Pozdě... Ksakru.
Chtěl jsem tehdá, Šímo, reagovat, že už jsem viděl i nákresy atomových dělostřeleckých granátů, ale tak dlouho jsem je hledal, až jsem na to pak zapomněl ·.D
Každopádně kufříkovou atomovku musíš určitě znát.
http://technet.idnes.cz/kufrikova-nuklearni-bomba-energie-sbalena-na-cesty-fw7-/tec_technika.asp?c=A060908_150850_tec_technika_NYV
(10359)
Šíma
Út 6.7.2010 23:36
Jak to bylo ve "Hvězdné pěchotě" (tom filmu o válce s brouky)? Replika na cvičišti s noži (volně citováno):
"Pane, já to nechápu, pane!"
"A co nechápete, vojíne?"
"Pane, na co je nám nůž, když máme atomové zbraně, pane?"
"Dejte tu ruku na zeď, vojíne! Opakuju, dejte tu ruku na zeď!"
Švííííh!!! Svííííst! Řach!
"Auuu, kurva, moje ruka..."
"Co cítíte teď vojíne?"
"Auuu, bolest, moje ruka..."
"Tak vidíte, znehybníte-li nepříteli ruku, nebude moci stisknout tlačítko..."
(není to přesné, už jsem to chvílu neviděl)
(6)
kodox
Út 6.7.2010 22:34
Já osobně preferuju chladné zbraně. Není krásnějšího zvuku, když se srazí dva meče. Sám dělám jako koníček tu a tam dýky a sekery. A taková damascénská ocel je pastva pro oči.
(10359)
Šíma
Út 6.7.2010 19:11
Kurnik, pozdě!
Ale... Kdyby někam vtrhli teroristé s malými přenosnými atomovkami a... Raději nemyslet! Až to zamrazí! Ano, zbraně jde tak snadno zneužít k prosazení svých vlastních zájmů a neurobíme nic!
[0]
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
Optimalizováno pro rozlišení
1024
x
768
. Prohlížeče:
IE 6.0
,
Opera
,
Firefox
.
© 2005-2009 by Matěj Novotný & Filip Kotora | Všechna práva vyhrazena
Hypotéka, investice, pronájem - blog
·
Antikvariát Kačur
Bloodynka
(10.2.2012, 20:32)
pitron
(10.2.2012, 09:19)
mbun
(10.2.2012, 08:49)
Petr polák
(9.2.2012, 18:55)
Devátá Věž - čá...
taxikus
Záležitost s du...
Maria M
Sbírka Pekele
Felix
Proud prázdné vody
synthetic darkness
Aktuální číslo LA...
Kde nejčastěji hledáte zatoulanou inspiraci?
V přírodě
V kavárně
V hospodě
Ve skříni