| :: Čtení diskuze :: |
|
|
| |
|
| |
| Anotace u poezie - ANO či NE? |
|
|
 |
|
Gandalf Po 23.3.2009 16:10 |
|
"JAK DLOUHÁ BY MĚLA BÝT ANOTACE U POEZIE ?"
Nahlédneme-li do Slovníku cizích slov, najdeme u pojmu anotace toto:
- poznámka, vysvětlivka
- připojování poznámek
- stručná ch a r a k t e r i s t i k a díla
Připadá mi, že u některých děl je anotace zbytečná (báseň má mluvit sama za sebe, oslovit čtenáře, ne mu napovídat). U kratičkých básniček je podle mého názoru zcela nevhodná. U pocitových může naladit na určitou strunu... -Ina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[0] [1] |
|
|
|
|
|
(929)
|
|
Cyrano Ne 12.9.2010 21:11 |
|
|
|
Je legrační, že se tu tak zamýšlíte nad prologem! Na liteře je dokonce i extra okénko na epilog! Sice to člověk nemusí vyplňovat, ale ono mu to nedá! I když to závěrečné moudro, jak ze Shakespearových her, někdy poněkud změní to, jak dílko vyzní...  
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(929)
|
|
Cyrano St 11.8.2010 20:18 |
|
|
|
Jenny: To já psal i delší a veršované a měly větší úspěch než samotné dílko!/Viz mé "Lustr se na strop věší " a taky " Meteor Lásky naší". Obě vznikly v krátkém sledu díky ponocování kvůli bolavému zubu...Poslouchal jsem rádio a byl vnímavý nejen na bolest a nejlepšího přítele člověka - nosí ho i pes v krásném kulatodřevěném balení!/ 
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(929)
|
|
Cyrano St 11.8.2010 20:13 |
|
|
|
šíma: Jukni na moji Extázi a pojem mlaskačka Ti bude jasný, viz komentář Ekyelky, která mi mé dílko tehdy uvedla! Tehdy se mi povedlo okouzlit 1/7 Fenoménu zvaného Ekyelka!
Zkus taky něco od srdce, třeba dopadneš ještě líp než já! 
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(10989)
|
|
Šíma Čt 7.1.2010 15:49 |
|
|
|
Pro "nebásníky"? Proč ne? Může přijít vhod a trochu osvětlit autorovy pohnutky! Ale i zde možná platí: Čím méně, tím lépe!
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(3)
|
|
Jenny Čt 3.12.2009 14:29 |
|
|
|
|
podle mě, lepší kratší. když bude dlouhá a sebelíp myšlená, může odradit od samotnýho příspěvku:)
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(10989)
|
|
Šíma Út 1.12.2009 23:08 |
|
|
|
Cyrano: Co je "mlaskačka"?
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(929)
|
|
Cyrano Pá 1.5.2009 20:49 |
|
|
|
Ekyelka: A hlavně nedávají mlaskačky!
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(929)
|
|
Cyrano Pá 1.5.2009 20:48 |
|
|
|
Chytlej síma!
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(10989)
|
|
Šíma Pá 1.5.2009 00:25 |
|
|
|
Cyrano: Envéčko? To jako náhradní volno?
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(2306)
|
|
Ekyelka Čt 30.4.2009 23:41 |
|
|
|
|
Ty se věnují zase něčemu jinému.
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(929)
|
|
Cyrano Čt 30.4.2009 21:32 |
|
|
|
Ekyelka:Jedna? A co těch nalších šest? Ty mají envéčko?
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(2306)
|
|
Ekyelka Po 13.4.2009 20:20 |
|
|
|
|
Haxo: příliš vztahovačnej, píšu obecně ;) Aneb když si jedna hraje s písmenky a půlku toho stejně nechá mezi řádky. :P Jiná už nebudu.
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(65)
|
|
Haxo Angmark Po 13.4.2009 20:03 |
|
|
|
Ekyelka: To jako že sem blbec, jó? Tos mne podcenila! U nás, v továrně na smaltovaný kýble, sem byl klucima z dílny jednomyslně zvolenej, abych psal na závodní nástěnku,
a tady si i samotnej Albireo považuje, když skouknu jeho příspěvek. Jo.
Haxo
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(10989)
|
|
Šíma Po 13.4.2009 18:39 |
|
|
|
Nebo takové "básnické střevo", jakým je šíma... Hihi...
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(227)
|
|
Albireo Po 13.4.2009 18:08 |
|
|
|
|
Haxo: Jsem rád, že mám každého čtenáře, i Haxa
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(2306)
|
|
Ekyelka Po 13.4.2009 17:26 |
|
|
|
Haxo, možná bude stačit, když se budeš vyhýbat některým autorům ;) (třeba mně; vím, že některé souvislosti skryté v básních vidí jen ti, co mne znají osobně)
Vůbec poezie je natolik specifická, že ne každý je schopen porozumět té které básni - je to dané už samotným jazykem, který autor použije (a tím teď nemyslím češtinu nebo jiný národní jazyk). :)
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(65)
|
|
Haxo Angmark Po 13.4.2009 09:22 |
|
|
|
Možná pro mne (a spol.) vytvořit spec. kategorii, v anotaci by nechyběla nápověda kupř.
" Haxo, to zelený dole je tráva, to žlutý nahoře, co svítí, to je slunce...".
Narážky, že když jsem tupej, mám táhnout jinam, předem odmítám, a vůbec, mám
svou hrdost.
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(1751)
|
|
endless Po 13.4.2009 01:24 |
|
|
|
Musím říct, že ohledně Beránka nebudu už teď objektivní, ale mně to až tak složité nepřišlo. Hlavně ale tenhle typ básně, kde autor sám nepřímo vybízí k hádání a hledání podtextu, bude asi patřit v naší diskusi do jiné kategorie než takové ty těžce symbolistní veršíky, kde se píše o soumraku, ale autor má na mysli smrt, anebo oslavě všech pozemských slastí a chudák čtenář v rozpacích rudne, nevěda, má-li si pod tím představit důkladnou porci pečené kachny anebo noc strávenou v Night Clubu gratis...
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(65)
|
|
Haxo Angmark Po 13.4.2009 00:07 |
|
|
|
Spousta čtenářů dešifrovat nedokáže, zde jich bude naprostá VĚTŠINA (upozorňuji, že
i virtuálním kamenem to bolí!), přesto rádi čtou, nebo dokonce hledají ponaučení.
Albireo napsal " O kom, očem to je." Přečetl jsem, nedocvaklo mi, nelíbilo se mi. Pak
komentoval Šíma, že musel číst třikrát, ale docvaklo mu. Když už jsem věděl, že jde o beránka božího, co snímá naše viny (i tuhle mou), četl jsem znova a líbí se mi to.
Je Albireo rád, že mě má, nebo by chtěl, aby jej četli pouze Šímové?
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
(1751)
|
|
endless Ne 12.4.2009 23:39 |
|
|
|
|
Pravda je taková, že u poezie většinou působí perex rušivě. K čemu by lidi tu báseň četli A SNAŽILI SE DEŠIFROVAT její význam, kdyby jim autor hend na úvod všechno vysypal????
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
[0] [1] |
|